1-2020-WOLKEN-PLAFONDS.png1--2020-SWINCKELS-TRACK.pngSWINCKELS-AR111-ARMATUREN.png1-2020-1-04-2020-2.png
 
  • (0) Totaal:€ 0,00
Uw winkelwagen is nog leeg

Led040, Led Eindhoven, Track-lights, LED Panelen, LED Down-light, LED TL8 buizen ------PER 1 JUNI 2020  SHOWROOM EN KANTOOR IN EINDHOVEN,Turnhoutlaan 3C , 5628RJ Eindhoven. ------ Wij geven U deskundig advies en u heeft de keuze uit meer dan 600 producten-----Ook bezoeken wij onze nieuwe klanten en geven uw een deskundig advies.------- Voor installateurs, eind verbruikers, reeds 10 JAAR een begrip in de Led business.
 

Categorieën

Uw account

Items per pagina
Sorteer op

LUX en CRI Waarde


Voor het omrekenen van verlichtingsniveau naar specifiek vermogen bestaat er een vuistregel: 2/3 W/m².per 100 lux gebruikt.

Voorbeeld:

Als voorbeeld nemen we een kantoorruimte van 20m² waar 5 Tl-buizen van 36W lampen hangen. 
Tl-buizen zijn relatief efficiënt en geven ca. 80 lm/W af. 

Daarbij laten we de vsa (voorschakelapparatuur) even buiten beschouwing. 
De hoeveelheid licht in (lm) die van de lampen afkomt is dan 5 x 36 watt x 80 lm/W = 14.400 lm. 

Verder nemen we een efficiency van 80% voor het armatuur en een efficiency van 70% voor het vertrek. 
De verlichtingssterkte op de vloer is dan 80% x 70% x 14.400 / 20 m².= 400 lm/m². of 400 lux.

Naast de keuze van de 36 Watt. armaturen hebben wij ook een alternatief
met 2 x 36 Watt, 1 x 58 Watt of 2 x 58 Watt

1. Ruimten waar 200-300 lux nodig is per m²:

-      Opslag ruimten
-      Archief ruimten
-      Bedrijfshal
-      Constructie werkplaats


2. Ruimten waar 450-500 lux nodig is per m²:

-      Kantoor
-      Fitness
-      Sportschool
-      Showroom
-      Leslokaal / Cursus ruimte
-      Kinderdagverblijf
-      Winkelruimte
-      Entree / Gang / Wachtruimte 

3. Ruimten waar 800-1000 lux nodig is per m²:

-      Opticien werkruimte
-      Laboratorium
-      Tand prothese werkplek
-      Bedrijfsmatige keuken


CRI WAARDE 


Ra/CRI = kleurweergave en kleurechtheid van licht Kleurweergave


Licht is opgebouwd uit de drie hoofdkleuren rood, groen en blauw (RGB). Binnen het zichtbare spectrum worden deze gecombineerd. De meest optimale verhouding tussen de drie kleuren geeft het meest natuurlijke licht (wit).
De kleur van de lichtbron (Kelvin) en de wijze waarop kleuren worden waargenomen, zijn mede bepalend voor de wijze waarop men licht ervaart. Ook een relatief koud licht kan kleur op de juiste wijze weergeven.

Als regel moet kunstlicht het menselijke oog de mogelijkheid geven om kleuren correct te zien, zoals in gewoon daglicht. Dit hangt uiteraard in zekere mate af van de plaats en het doel waarvoor licht vereist is. Het criterium is hier de kleurweergave door de lichtbron.

Ze wordt uitgedrukt als een "algemene kleurweergave-index" (Ra/CRI). De kleurweergave-index meet de overeenkomst tussen de kleur van een object (zoals dit door het oog wordt waargenomen) en die van een referentie-lichtbron.

Lichtkleuren

De indicator voor lichtkleur is Ra. Dit is een gestandaardiseerde schaal met 100 (1.0) als de hoogste waarde. Alleen het eerste cijfer heeft betrekking op de lichtkleur.
1ste cijfer = 1ste cijfer kleurweergave-index. Naarmate het nummer hoger wordt, nadert deze de kleurindex van de zon. Dit is de meest natuurlijke kleur.

Met name ruimtes waarin kleuren exact hetzelfde moeten zijn als in zonlicht, zijn lichtbronnen met een kleurindexcode van Ra/CRI = 9 (0,90) of hoger, zeer wenselijk (bijv. kledingwinkels en voedingsindustrie).
9<10 Zeer goede kleurweergave aangezien het grootste gedeelte van het kleurenspectrum in de lichtbon zit. Met name ruimtes waar een zeer goede kleurbeoordeling belangrijk is. Dit soort lichtbronnen benadrukken alle kleuren.

Let op! Het nadeel kan zijn dat sommige lichtbronnen met een kleurindexcode 9 (0,90) tot wel 25% minder licht geven dan lichtbronnen met een kleurindexcode 8.
Lichtkleur minder dan 6: Kleurweergave is matig tot slecht bij dit type lichtbronnen. Gedeeltes van het kleurenspectrum ontbreken in de lichtbron en zijn daardoor bijvoorbeeld voor winkels niet toepasbaar. Voor buitenverlichting zoals de “gele” straatlampen, weer wel. Buiten is het herkennen van alle kleuren van minder groot belang.

Meetbaar licht

LED heeft in tegenstelling tot conventionele lichtbronnen geen ultraviolet en infrarood licht in het spectrum.
Het volledige lichtspectrum van een LED lichtbron valt dus binnen het zichtbare gebied. LED licht wordt daardoor vaak als veel intenser en rustiger ervaren door de eindgebruiker.

425 lux LED licht kan daarom in veel gevallen vergeleken worden met 500 lux conventioneel licht.
Dit verschil in lumen uitstroom en hoe het ervaren wordt, leidt daarom met name in lichtberekeningen, maar ook in projecten met een conventionele luxmeter tot de nodige discussies. Voorbeeld: Het is daarom aan te raden om de lumenstroom van een 11 watt LED downlight niet 1-op-1 te vergelijken met de lumenstroom van bijvoorbeeld een 2x26w PLC downlight. Daarnaast hebben veel conventionele downlights slechts een rendement van 60-82%. LED armaturen hebben daarentegen veelal rendementen van 82-100%.